FAS-föreningen svarar
Allmänna frågor om alkoholrelaterade fosterskador besvaras av FAS-föreningens medarbetare inom 24 timmar på vardagar.
FAS-föreningen har sedan år 1999 byggt upp en omfattande kunskapsbas om FASD (fetala alkoholspektrumstörningar), men ock… Läs mer
Jag råkade dricka ett glas cider (1,5 dl) utan att tänka på att det var alkohol i. Såg sedan att det var 0.3% i den och 10 min efter jag druckit sprang jag till toan och fick ut allt jag hade i min mage. Jag är så sjukt orolig så att det inte är sant. Min man tycker jag är knäpp. Behöver jag vara orolig?
Hälsningar Linnea
Du behöver absolut inte vara orolig. Den ytterst lilla alkoholmängd du druckit har inte påverkat fostret, och har du dessutom kräkts upp det har det inte hunnit tas upp i blodet. Känn dig lugn och lycka till!
/Katarina
FAS-föreningen har en liten medlemsgrupp på Facebook där man kan utbyta erfarenheter. Det finns nog någon mer grupp/sida där man kan få kontakt.
När det gäller att prata med barnen om deras bakgrund måste svaren på frågorna förstås anpassas efter barnets ålder, men det man i övrigt kan tänka på att svara enbart på det barnet vill ha svar på i stunden. Alltså inga mer ingående förklaringar. Ofta oroar man sig i onödan för hur barn ska reagera och påverkas.
Om du vill ha mer utförligt svar kring just ditt barn är du varmt välkommen att maila till info@fasforeningen.nu
/Katarina
Att barnets skador är orsakade av alkohol vet man helt säkert endast om mamman har haft ett dokumenterat missbruk under graviditeten och barnet uppfyller diagnoskriterierna.
Vid måttligt intag blir alkoholhalten i modersmjölken så låg att den sannolikt inte har någon medicinsk inverkan på barnet. Barnet kan dock påverkas negativt av att den som ammar eller matar barnet har druckit alkohol.
Tack för din fråga. Du kan läsa om adoption på FAS-portalen, du hittar det här https://www.fasportalen.se/St%C3%B6d-R%C3%A5d/Socialtj%C3%A4nst/Familjehem-och-adoption Lycka till med adoptionen!
Hej. Det finns mycket information som vänder sig till förskolepersonal på FAS-portalen och jag rekommenderar att ni tar upp det i arbetslaget. Det är viktigt att alla som möter barnet får samma kunskap, ni kan exempelvis använda studiematerialet Första [FASD] hjälpen, det finns att beställa på portalen. Ni är alltid välkomna att kontakta FAS-föreningen för att få råd! https://www.fasportalen.se/St%C3%B6d-R%C3%A5d/Skola-f%C3%B6rskola